Het Kanon

 

“Stadsorgel” – Het Kanon van de Prinsengarde.

  

Al sinds tientallen jaren is het kanon van de Prinsengarde een begrip in en om Enschede. Velen vinden het een mooi “ding” maar evenzoveel vinden het een onding. 

In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd in opdracht van de Garde het kanon op basis van historische gegevens gebouwd door een bronsgieterij  in Bocholt Duitsland. Er zijn er twee tegelijk gebouwd, de andere is in Duitsland gebleven en voor de Garde “spoorloos”. Het kanon werd onder bezielende leiding van de oud prinsen Hannes (Louwers) en Leo (Huuskes) onderhouden en vertroeteld samen met de kanonniers Alouis Molzer en Leo van de Helm. 

Het kanon was in eerste instantie op een aanhangwagen geplaatst en later werd er door de Garde speciaal voor het Kanon een autobus gekocht, omgebouwd en werd het kanon er op een schaarlift bovenop gebouwd, zodat hij overal bovenuit kwam in zicht en geluid. Gezamenlijk hebben de heren destijds voor veel karnavallistische lol en ophef gezorgd door met het kanon te pas en te onpas door Krekkelstad te bulderen. Vast gegeven werd het openingsschot voor de Enschedese en Glanerbrugse optochten. Later werd het kanon in en buiten de karnaval verzorgd en onderhouden door Hans Louwers junior, Richard Hoevers, Henk Jan van de Steeg en Brian Klaver, kwam het kanon weer op een speciaal geprepareerde aanhangwagen te staan waarmee de heren kanonniers naar verschillende festiviteiten in Nederland en Duitsland trokken. Eén van de hoogtepunten was wel het meedoen aan de optocht in Stadtlohn in welke optocht midden in het centrum eerst de Haan van de kerktoren werd afgeschoten met een bal en later zelf de steek van de heersende Stadsprins. Begrijpelijk (of niet) resultaat was, dat de Prinsengarde in Stadtlohn met het kanon niet meer welkom was. 

Sinds 2005 heeft het kanon de naam “Stadsorgel” gekregen, dit n.a.v. het feit dat het kanon bij diverse grote stadsactiviteiten wordt ingehuurd door de St. Stadspromotie v/h Uitburo, de St.Enschede Marathon etc. In 2006 is de elektronische bediening van het kanon in zijn geheel vernieuwd en voorzien van moderne snufjes door wijlen oud stadsprins Alphons, die als voormalig ingenieur op basis van een door ons onleesbare werktekening dit heeft gerealiseerd. Ook Stalmeester Henk heeft maanden gespendeerd aan het renoveren. De bediening en onderhoud van het kanon is sinds enkele jaren geheel in handen van de PG leden. Oud prins Roberto zorgt voor de mechanische en hydrolische techniek, oud prins Roma voor de elektrische en gastechniek, oud prins Mans voor de  verzekeringen, vergunningen en betalingen en Stalmeester Henk zorgt voor het algehele onderhoud en het vuren. Dit alles onder de verantwoordelijkheid van de RPC voorzitter, Ritmeester Pompstok Ceremonimeester oud prins Theodoor. 

Op het kanon rusten diverse vergunningspichtige verzekeringen zoals, WA casco, bedrijfsschadeverzekering en een milieuverzekering. Sinds 2007 is er tevens een Duitse Ortnungsambt ontheffing voor Gronau. Het kanon neemt een vast en uitgebreid agendapunt op de vergaderingen in en brengt dan steeds weer de gemoederen bij de PG tot een climax, maar…dat hoort zoals vele onbegrepen dingen gewoon bij de Prinsengarde Enschede.